Bronvermelding: dit bericht is gebaseerd op berichtgeving van de Rijksoverheid.

Belastingplan 2021: aanpassingen box 3

Als de Eerste en Tweede Kamer akkoord gaan, treedt het op Prinsjesdag gepresenteerde belastingplan 2021 per 1 januari 2021 in werking.

Heffingvrij vermogen

Vanaf 2021 gaat het heffingvrij vermogen in box 3 omhoog naar € 50.000 of € 100.000 met fiscaal partner. Hierdoor betalen bijna 1 miljoen spaarders en kleine beleggers ten opzichte van 2020 geen box 3-belasting meer.

Vrijstelling in box 3

Zoals al eerder was aangekondigd, gaat de vrijstelling in box 3 van € 30.846 naar € 50.000 per persoon. Tevens betekent dit dat iedereen met een spaar- of belegd vermogen tot € 220.000,- (fiscaal partners tot € 440.000,-) daarover minder belasting gaat betalen.

Aanpassing schijven

Echter, niet alleen de vrijstelling verandert, ook de schijven worden aangepast. Een vermogende particulier zal daardoor komend jaar eerder in de hoogste schijf vallen. Daarnaast wordt het tarief in box 3 verhoogd van 30% naar 31%.

Forfaitaire rendement

Net als elk jaar wordt het percentage van de forfaitaire heffing aangepast aan de rendementen van de afgelopen periode. Het forfaitaire rendement voor sparen daalt daardoor van 0,07% naar 0,03% en het rendement voor beleggingen stijgt van 5,28% naar 5,69%. Omdat zowel in de eerste als in de tweede schijf een gemiddelde van beide percentages wordt gebruikt, zal er toch in elke schijf een stijging zijn van de box 3-heffing.

Handige infographic

De aanpassingen zijn weergeven in een handige infographic. Wanneer u klikt op onderstaande afbeelding wordt deze vergroot weergegeven.

Bel ons gerust als u vragen heeft

Wilt u weten wat de wijzigingen voor u persoonlijk betekenen, neem dan contact met ons op. Graag denken wij met u mee aangaande de structurering van uw box 3-vermogen binnen uw integrale financiële planning.

Majorie Molegraaf RB FFP REP

Majorie Molegraaf RB FFP REP

Financieel‑ en estate planner

Als gecertificeerd financieel planner ben ik goed in staat om complexe financiële en fiscale vraagstukken op te lossen. Door het geven van inzicht en overzicht in de persoonlijke financiële huishouding, creëer ik rust, zodat mijn relaties zich kunnen richten op andere zaken.

Graag ontzorg ik mijn relaties op het gebied van persoonlijke financiën en sta ik hen bij aangaande vraagstukken op het gebied van financiële, fiscale- en estate planning.

Bel: 035 – 799 35 81 of mail: mmolegraaf@pyxis.nl