Pensioen

Uit onderzoek blijkt dat vier op de vijf Nederlanders een pensioentekort heeft, maar dat de meerderheid liever een bezoek aan de tandarts brengt dan zich in zijn of haar oudedagsvoorziening te verdiepen. En dat terwijl het inkomen na het werkzame leven van heel wat factoren afhangt en het daarom verstandig is om regelmatig stil te staan bij ‘later’.

Wat komt er allemaal kijken bij de financiële zorg voor uw oude dag?

Een tekort op het pensioen is altijd relatief; eigenlijk moet u zich de vraag stellen of u met uw pensioeninkomen kunt doen wat u graag wilt doen als u bent gestopt met werken. Na uw pensioen gaat u namelijk minder belasting over uw inkomen betalen. Aflossen op de hypotheek kan ook gezien worden als een vorm van pensioenopbouw, omdat hiermee de woonlasten vanaf de pensioendatum aanzienlijk kunnen verminderen. Verder kunt u misschien wel gedeeltelijk van uw opgebouwde vermogen leven. Bij de vraag of u een pensioentekort heeft spelen er vele factoren. Als u bijtijds laat onderzoeken hoe groot uw tekort is, kunt u nog maatregelen nemen.

Hoe zorgt u als ondernemer het beste voor uw pensioen?

Als ondernemer kunt u niet deelnemen aan een pensioenregeling. Of u nu DGA of ZZP-er bent, u zult zelf voor uw pensioen moeten zorgen. Minstens zo belangrijk is de zorg voor uw nabestaanden. Blijven zij verzorgd achter als u komt te overlijden? Ook dit zult u als ondernemer zelf moeten organiseren. Veel DGA’s hebben in het verleden enige vorm van pensioen opgebouwd. De reeds opgebouwde rechten zijn een belangrijk onderdeel van de pensioenplanning. Vervolgens is het van belang om inzicht te krijgen in hoeveel inkomen u, naast de AOW, al geregeld hebt en hoe dit vanaf de pensioendatum het beste ingezet kan worden.

Pensioenplanning door PYXIS

Voor degenen die nog weinig pensioeninkomen hebben opgebouwd, geldt de vraag: hoe gaan we in de aanvulling hierop voorzien? Wat zijn de plannen van de overheid? Wat zijn voor de DGA de alternatieven voor het ‘pensioen in eigen beheer’? Op welke wijze kunt u binnen de fiscale mogelijkheden uzelf het beste voortekenen van een fijne oude dag? Kiest u voor een lijfrentevoorziening of voor vermogensopbouw? Wij maken graag een pensioenplanning voor u, waarbij wij zoveel mogelijk rekening houden met de netto opbrengst van uw investering.

Complete financiële planning

Het bovenstaande onderwerp is maar één facet van de financiële planning. Om juridisch en fiscaal gezien een optimum te bereiken, is een integrale benadering van groot belang. Wij kunnen u daarin uiteraard ondersteunen.

Met behulp van onze handige checklist kunt u zich een beeld vormen van wat er allemaal bij komt kijken. Ook zenden wij u graag informatie over een of meer onderwerpen toe.

Checklist financiële planning

Om inzicht te krijgen in uw financiële situatie kunt u hier een checklist downloaden als hulpmiddel ter voorbereiding op het eerste gesprek.

 

Onze financiële planning berichten en tips:

 

Wie zijn mijn erfgenamen, als ik geen testament heb?

Wie zijn mijn erfgenamen is een belangrijke vraag want als je geen testament hebt dan regelt de wet wie je vermogen erft en hoeveel men krijgt.

Ondernemen in Rutte IV

Wat betekent ondernemen in Rutte IV voor u als ondernemer, wij geven alvast een overzicht van de belangrijkste financiële en fiscale wijzigingen.

De legitieme portie is een belangrijk aandachtspunt bij schenken

Giften die tijdens leven zijn gedaan, hoeven volgens de wet in principe niet verrekend te worden met de erfenis. Als dat wel de bedoeling is van een ouder, moet de ouder dit bij het doen van de gift expliciet vastleggen, om ruzie na het overlijden te voorkomen.

Erfbelasting besparen door nalaten aan uw kleinkinderen

Voor verschillende personen, zoals bijvoorbeeld de kleinkinderen, staan allerlei vrijstellingen in de wet die de erfbelasting regelt

 

Samenwerken met de financieel planners van PYXIS

 

 

Financieel planners

  • Reijer Hekelaar RB
  • Majorie Molegraaf RB FFP
    (niet op de foto)
  • mr. Sandra van der Veer RB FFP