Hypotheekrente vooruit te betalen

Hypotheekrente vooruit betalen

door | dec 4, 2018 | Fiscaal nieuws

Hypotheekrente vooruit betalen, doe er uw voordeel mee!

Verwacht u  in 2019 een lager inkomen te ontvangen, waardoor u in een lager tarief voor de inkomstenbelasting gaat vallen, of wilt u uw box 3-vermogen verlagen, dan kan het een voordeel opleveren als u nu uw hypotheekrente van 2019 vooruit betaald. Er mag echter maar wel een half jaar aan vooruitbetaalde rente worden afgetrokken.

De keuze is aan u

Indien een belastingplichtige ervoor kiest om een deel van de hypotheekrente, die  verschuldigd is in 2019, al in 2018 vooruit betaalt, dan kan dit een voordeel voor de inkomstenbelasting opleveren als dit tegen een hoger tarief afgetrokken kan worden dan in 2019. Ook zal het box 3-vermogen per 1 januari 2019 lager zijn waardoor een lager bedrag aan heffing verschuldigd kan zijn.

Hoogste schijf levert sowieso voordeel op

Trekt de belastingplichtige de hypotheekrente in 2018 af tegen het tarief van de hoogste schijf, dan wordt er voordeel, van in ieder geval 0.5 %- punt behaalt bij vooruitbetaling. Het maximum waartegen de hypotheekrente mag worden afgetrokken, wordt in 2019 namelijk verder verlaagd van 49,5% naar 49%. Vanaf 2020 zal de aftrek van hypotheekrente versneld worden afgebouwd naar 37,05% in 2023. Volgend jaar en de jaren erop levert het dus nog meer op om de rente vooruit te betalen.

Maar half jaar rente aftrekken

Er mag maar maximaal een half jaar aan vooruitbetaalde hypotheekrente over 2019 worden afgetrokken in de aangifte inkomstenbelasting over 2018. De bank of andere hypotheekinstelling moet overigens wel toestemming verlenen voor deze vooruitbetaling.

Heeft u na het lezen van het bovenstaande? Schroom dan niet en neem gerust contact met mij op (035 – 69 421 28). Of stuur een e-mail naar svdveer@pyxis.nl.

mr. Sandra van der Veer  FFP

mr. Sandra van der Veer FFP

Financieel Planner, Register Estate Planner

Werkt voor PYXIS sinds februari 2017.

Het leuke aan het werken op de fiscale afdeling bij PYXIS is de diversiteit aan cliënten, collega’s en werkzaamheden. Deze laatste gaan van grote adviezen tot kleiner aangiftes. Hiervoor verantwoordelijkheid dragen, geeft mij veel voldoening in het werk.

Bel: 035 - 799 35 51 of mail: svdveer@pyxis.nl