Bedrijfspand kopen (of huren)

De verwerving van een bedrijfspand is een belangrijke ondernemingsbeslissing. De eerste vraag zal veelal zijn, wat is beter, een bedrijfspand kopen of huren? Dit is geheel afhankelijk van uw toekomstvisie. Het kopen van een bedrijfspand op een mooie, aantrekkelijke locatie kan een interessante investering zijn. Zo zien veel ondernemers het als een soort van het pensioenopbouw. Houd er wel altijd rekening mee dat er ook jaren kunnen zijn dat het minder gaat en de waarde-opbouw van het pand zich negatief kan ontwikkelen.

Financiering van het bedrijfspand

Bij de aankoop van een bedrijfspand treedt er een financieringsvraagstuk op. Om een pand te kopen, dient er voldoende eigen vermogen te zijn. Financiert u het pand geheel met eigen vermogen, of wordt het (deels) extern gefinancierd? Een lening moet in veel gevallen periodiek worden afgelost. Afstemming van de afschrijvingsmogelijkheden op de aflossing kan bijdragen aan een goede cash flow.

(Fiscale) structurering van het bedrijfspand

Het is ook mogelijk kopen en huren te combineren. Zo kunt u bijvoorbeeld privé of in uw persoonlijke holding een pand aankopen en dat aan uw bedrijf verhuren. Of investeren in een zakelijk pand en de overige ruimte(s) verhuren. Als u of uw vennootschap een bedrijfspand koopt, is in eerste instantie overdrachtsbelasting en/of omzetbelasting verschuldigd. Deze beide belastingen kennen verschillende regelingen die vaak erg complex zijn. Vooral omdat het meestal om aanzienlijke bedragen gaat, is het van belang om tijdig inzicht te krijgen in alle fiscale en financiële gevolgen van bepaalde keuzes rond de investering in een bedrijfspand.

Welke waarde voegt PYXIS toe?

PYXIS kan u begeleiden bij de aankoop van een bedrijfspand. Onze gecertificeerde financieelplanners maken graag een investeringsopzet voor u, waarin inzichtelijk wordtwat voor de lange termijn de gevolgen voor uw inkomens- en vermogenspositie kunnen zijn.Daarnaast kunnen onze fiscalisten u adviseren over de fiscaal optimale structuur.

Complete financiële planning

Het bovenstaande onderwerp is maar één facet van de financiële planning. Om juridisch en fiscaal gezien een optimum te bereiken, is een integrale benadering van groot belang. Wij kunnen u daarin uiteraard ondersteunen.

Met behulp van onze handige checklist kunt u zich een beeld vormen van wat er allemaal bij komt kijken. Ook zenden wij u graag informatie over een of meer onderwerpen toe.

Checklist financiële planning

Om inzicht te krijgen in uw financiële situatie kunt u hier een checklist downloaden als hulpmiddel ter voorbereiding op het eerste gesprek.

 

Onze financiële planning berichten en tips:

 

Schenking of gift en hoe leg je deze vast?

Schenking of gift wat is het verschil? Klopt het dat ik een schenking niet schriftelijk hoef vast te leggen? Waarom zou dat toch zinvol zijn? En wat is ‘inbreng’ van een schenking eigenlijk?

Renteaftrek voor een hypotheek op een recreatiewoning? Het kan!

Overweegt u met geleend geld een recreatiewoning aan te schaffen om daarvan uw feitelijke hoofdverblijf te maken, dan staat bij de huidige stand van de rechtelijke uitspraken niet vast dat de fiscus dit ook zo ziet en renteaftrek in box 1 accepteert.

Alles goed regelen bij een scheiding is nog een hele puzzel

Een echtscheiding brengt het huwelijk terug tot een zakelijke transactie. Het goed verdelen van eigendom wordt bepaald door de invulling van de aandachtspunten bij echtscheiding.

Schenken en teruglenen: de ‘schenking op papier’

U hoeft geen vermogen te hebben om met vermogensvorming te beginnen. Een gecertificeerd financieel planner kan hier uitstekend bij helpen.

 

Samenwerken met de financieel planners van PYXIS

 

 

Financieel planners

  • Reijer Hekelaar RB
  • Majorie Molegraaf RB FFP
    (niet op de foto)
  • mr. Sandra van der Veer RB FFP