Bedrijfspand kopen (of huren)

De verwerving van een bedrijfspand is een belangrijke ondernemingsbeslissing. De eerste vraag zal veelal zijn, wat is beter: een bedrijfspand kopen of huren? Dit is geheel afhankelijk van uw toekomstvisie. Het kopen van een bedrijfspand op een mooie aantrekkelijke locatie kan een interessante investering zijn. Zo zien veel ondernemers het als een soort opbouw van het pensioen. Houd er wel altijd rekening mee dat er ook jaren kunnen zijn dat het minder gaat en de waardeopbouw in het pand zich negatief kan ontwikkelen.

Financiering van het bedrijfspand

Bij de aankoop van een bedrijfspand treedt er een financieringsvraagstuk op. Om een pand te kopen, dient er voldoende eigen vermogen te zijn. Financiert u het pand geheel met eigen vermogen, of wordt het (deels) extern gefinancierd? Een lening moet in veel gevallen periodiek worden afgelost. De afstemming van de afschrijvingsmogelijkheden op de aflossing is één van de aspecten die kan zorgen voor een goede cash flow.

(Fiscale) structurering van het bedrijfspand

Ook is het mogelijk kopen en huren te combineren. Zo kunt u bijvoorbeeld privé, of in uw persoonlijke holding een pand aankopen en deze aan uw bedrijf verhuren. Of investeren in een zakelijk pand en de overige ruimte(s) verhuren. Als u of uw vennootschap een bedrijfspand koopt, is in eerste instantie overdrachtsbelasting en/of omzetbelasting verschuldigd. Deze beide belastingen kennen verschillende regelingen die vaak erg complex zijn. Vooral omdat het meestal om aanzienlijke bedragen gaat, is het van belang om tijdig inzicht te krijgen in alle fiscale en financiële gevolgen van bepaalde keuzes omtrent de investering in een bedrijfspand.

Welke waarde voegt PYXIS toe?

PYXIS kan u begeleiden bij de aankoop van een bedrijfspand. Onze gecertificeerd financieel planners maken graag voor u een investeringsopzet, waarbij zij inzichtelijk maken wat voor de lange termijn de gevolgen kunnen zijn voor uw inkomens- en vermogenspositie. Daarnaast kunnen onze fiscalisten u adviseren over de fiscaal optimale structuur.

Complete financiële planning

Bovenstaand onderwerp is maar één facet van een complete financiële planning. Juist in de samenhang kan juridisch en fiscaal gezien een optimum worden bereikt. Uiteraard kunnen wij u daarin ondersteunen. Om u een beeld te vormen van wat daarbij komt kijken hebben wij een handige checklist ontwikkeld.

Checklist financiële planning

Om inzicht te krijgen in uw financiële situatie kunt u hier een checklist downloaden als hulpmiddel ter voorbereiding op het eerste gesprek.

Onze financieel planning berichten en tips:

Selectie nieuws financiële planning november 2018

Onze selectie van nieuws m.b.t. financiële planning van de afgelopen maand Via social media deelt PYXIS dagelijks leestips van relevante...

Selectie nieuws financiële planning november 2018

Onze selectie van nieuws m.b.t. financiële planning van de afgelopen maand Via social media deelt PYXIS dagelijks leestips van relevante...

Prinsjesdag Special Maatregelen (vermogende) Particulieren

Prinsjesdag Special Maatregelen (vermogende) Particulieren ln deze Prinsjesdag Special staan de belangrijkste voorstellen uit het...

PYXIS presenteert zich als ‘Family Office’

PYXIS presenteert zich als Family Office De omgeving waarin wij ondernemen is continu aan verandering onderhevig. Onderdeel van onze...

Samenwerken met de financiële planners van PYXIS

Financiële planners

  • Reijer Hekelaar RB
  • Majorie Molegraaf RB FFP
    (niet op de foto)
  • mr. Sandra van der Veer RB FFP