Pensioen

Uit onderzoek blijkt dat vier op de vijf Nederlanders een pensioentekort heeft, maar dat de meerderheid liever een bezoek aan de tandarts brengt dan zich te verdiepen in zijn of haar oudedagsvoorziening. En dat terwijl het inkomen na het werkzame leven van heel wat facetten afhangt en het daarom verstandig is om regelmatig stil te staan bij later.

Wat komt er allemaal kijken bij de financiële zorg voor uw oude dag?

Een tekort op het pensioen is altijd relatief; eigenlijk moet u zich de vraag stellen of u met uw pensioeninkomen kunt doen wat u graag wilt doen als u bent gestopt met werken. U gaat na uw pensioen over uw inkomen namelijk minder belasting betalen. Aflossen op de hypotheek kan ook gezien worden als een vorm van pensioenopbouw, omdat hiermee de woonlasten vanaf pensioendatum aanzienlijk kunnen verminderen. Verder kunt u misschien wel gedeeltelijk van uw opgebouwde vermogen leven. Vele factoren zijn van invloed op de vraag of u een pensioentekort hebt. Wanneer u bijtijds laat onderzoeken hoe groot uw tekort is, kunt u nog op tijd handelen.

Hoe zorgt u als ondernemer het beste voor uw pensioen?

Als ondernemer kunt u niet deelnemen aan een pensioenregeling. U zult zelf voor uw pensioen moeten zorgen, of u nu DGA bent of ZZP-er. Minstens zo belangrijk is de zorg voor uw nabestaanden. Blijven zij verzorgd achter als u komt te overlijden? Ook dit zult u als ondernemer zelf moeten organiseren. Veel DGA’s hebben in het verleden enige vorm van pensioen opgebouwd. De reeds opgebouwde rechten zijn een belangrijk onderdeel in de pensioenplanning. Vervolgens is het van belang om inzicht te krijgen in hoeveel inkomen u, naast de AOW, al geregeld hebt en hoe dit het beste ingezet kan worden vanaf de pensioendatum.

Pensioenplanning door PYXIS

Voor degene die nog weinig pensioeninkomen hebben opgebouwd, geldt de vraag: hoe gaan we in de aanvulling hierop voorzien? Wat zijn de plannen van de overheid? Wat zijn voor de DGA de alternatieven voor het ‘pensioen in eigen beheer’? Op welke wijze kunt u binnen de fiscale mogelijkheden uzelf het beste voorzien in een fijne oude dag? Kiest u voor een lijfrentevoorziening of vermogensopbouw? Wij maken graag een pensioenplanning voor u, waarbij wij zoveel mogelijk rekening houden met de netto opbrengst van uw investering.

Complete financiële planning

Bovenstaand onderwerp is maar één facet van een complete financiële planning. Juist in de samenhang kan juridisch en fiscaal gezien een optimum worden bereikt. Uiteraard kunnen wij u daarin ondersteunen. Om u een beeld te vormen van wat daarbij komt kijken hebben wij een handige checklist ontwikkeld.

Checklist financiële planning

Om inzicht te krijgen in uw financiële situatie kunt u hier een checklist downloaden als hulpmiddel ter voorbereiding op het eerste gesprek.

Onze financieel planning berichten en tips:

Selectie nieuws financiële planning november 2018

Onze selectie van nieuws m.b.t. financiële planning van de afgelopen maand Via social media deelt PYXIS dagelijks leestips van relevante...

Selectie nieuws financiële planning november 2018

Onze selectie van nieuws m.b.t. financiële planning van de afgelopen maand Via social media deelt PYXIS dagelijks leestips van relevante...

Prinsjesdag Special Maatregelen (vermogende) Particulieren

Prinsjesdag Special Maatregelen (vermogende) Particulieren ln deze Prinsjesdag Special staan de belangrijkste voorstellen uit het...

PYXIS presenteert zich als ‘Family Office’

PYXIS presenteert zich als Family Office De omgeving waarin wij ondernemen is continu aan verandering onderhevig. Onderdeel van onze...

Samenwerken met de financiële planners van PYXIS

Financiële planners

  • Reijer Hekelaar RB
  • Majorie Molegraaf RB FFP
    (niet op de foto)
  • mr. Sandra van der Veer RB FFP