Bronvermelding: het originele bericht over vermogensvorming verscheen eerder op de website van FFP, de beroepsvereniging voor (gecertificeerd) financieel planners.

Bijna iedereen wil wel miljonair worden. Een loterij winnen zou dan handig zijn. Dan kunt u in één klap miljonair worden. Het is alleen voor weinigen weggelegd. Het bijzondere is: wat veel mensen met loterijen doen, doen ze niet met echte vermogensvormers zoals beleggen.

U hoeft geen vermogen te hebben om met vermogensvorming te beginnen

Er zijn veel mensen met een abonnement op een loterij, bijvoorbeeld op de Staatsloterij of de Postcodeloterij. Bij deze mensen wordt er doorgaans maandelijks automatisch geld van de rekening afgeschreven. Ze willen natuurlijk niet het risico lopen dat ze net niet dat lot hebben gekocht met het winnende nummer. Of nog erger, dat het winnende lot in hun straat valt.

Zijn er veel mensen met een abonnement op een belegging? Nee. Hooguit wat pensioenspaarders, want als u pensioen opbouwt is dat meestal wel een bijdrage vanuit een maandsalaris. Een veel voorkomende vorm van vermogensvorming.

Wat levert het meeste op?

Hier zien we twee interessante aanvliegroutes om met vermogensvorming om te gaan. De ene is elke maand geld storten bij een loterij, de andere elke maand vanuit het salaris geld storten in een pensioenpotje. Welke actie levert het meeste aan vermogensvorming op? Het antwoord is niet moeilijk. Natuurlijk, het geld dat in het pensioenpotje wordt gestort, want daarmee wordt belegd. Onder andere in aandelen, in obligaties, in vastgoed, in goud, in allerlei goederen, in niet beursgenoteerde bedrijven, in allerlei projecten, kortom: in de echte economie. Bij de loterij gaat het geld naar een goed doel en wordt een deel ‘verloot’ onder een aantal winnaars. Meedoen aan een loterij heeft dus een sociale kant en u zou er miljonair mee kunnen worden. Alleen, dat zijn er maar een paar op heel veel deelnemers. Uw kans is dus heel klein.

Wat is uw tactiek?

Wat is een slimme strategie om vermogen bij elkaar te vergaren en misschien wel miljonair te worden? Wat moet u daarvoor doen? Het is in ieder geval belangrijk om deel te nemen in de echte economie, daar waar geld wordt verdiend. Alleen dan kun u zelf ook geld verdienen, door het mogelijk te maken dat bedrijven en organisaties met uw geld ondernemen. U kunt dan kiezen uit hele risicovolle beleggingen of juist risicomijdende.

Obligaties

Traditioneel worden obligaties (wanneer u geld uitleent aan de overheid, aan bedrijven en organisaties) als risicomijdend gezien. Degene die geld van u leent, zal het op een gegeven moment terugbetalen en betaalt verder nog rente. Als zo’n organisatie solide is, krijgt u keurig de rente betaald en ook aan het eind van de looptijd uw geld terug. Dat is natuurlijk niet altijd het geval, dus hier zit een risico.

Aandelen

Aan de andere kant van het spectrum zitten traditioneel aandelen van bedrijven. U wordt een stukje mede-eigenaar. Als het goed gaat krijgt u dividend en stijgt de waarde van uw aandeel, maar bedrijven kunnen ook failliet gaan en dan krijgt u niets meer terug. Tegenwoordig zijn er ook nog risicovollere beleggingen. Je kunt in buitenlandse valuta’s handelen (Forex) of in cryptocurrencies. Er zijn er genoeg die in de Bitcoin investeren en hiermee rendement willen behalen.

Overige manier voor vermogensopbouw

Voor beleggers zijn er veel instrumenten beschikbaar. Niet alleen de genoemde vormen, maar ook allerlei beleggingsfondsen. Sommige met een of meer fondsbeheerders die de markt proberen te verslaan (dat heet dan ‘actief’), sommige die een index kopiëren (‘passief’). Om daarin een goede keuze te maken en aan structurele vermogensgroei te werken is niet eenvoudig. De waan van de dag regeert in veel gevallen.

Wat doet een gecertificeerd financieel planner?

Deze kijkt eerst naar wat u als persoon wil bereiken, wat uw doelen zijn en wat deze doelen kosten. En wanneer ze betaald moeten worden. Als er over vijftien jaar 250.000 euro nodig is voor een bepaalde besteding, misschien een tweede huis, dan is dat een gegeven waarmee gewerkt wordt. De financieel planner zal dan met u afstemmen wat voor belegger u bent. Wat kunt u financieel hebben en hoe wordt uw nachtrust of dagactiviteit beïnvloed door uw beleggingen. Vervolgens zal de planner een beeld hebben van welke weg voor u geschikt is om te bewandelen. Meer risico, minder risico, actief of passief, wel cryptocurrencies of juist niet, dat soort zaken.

Het selecteren van beleggingen

Pas dan komt de selectie van de echte beleggingen, vaak ofwel in overleg ofwel via een vermogensbeheerder. Voor veel mensen is er niet direct een groot startkapitaal, maar wel een maandelijks inkomen waarvan gespaard kan worden. De gecertificeerd financieel planner zal dan uitleggen en uitrekenen wat het maandelijkse bedrag zal zijn bij een bepaald doel en bij de gekozen strategie. En dan kan de belegging zijn werk doen.

Gestructureerde aanpak

Zal dit altijd uitkomen? Nee. Is dat dan een moment om even met uw financieel planner te sparren? Ja. Samen kunt u zo gestructureerd werken aan uw vermogensgroei. Misschien iets meer bijstorten iedere maand, misschien iets risico terugnemen, soms is een beetje bijsturen genoeg. Met een deskundige die uw situatie kent en de beleggingswereld begrijpt.

Bel ons gerust als u vragen heeft

Wilt u weten wat de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid voor u zijn en hoe de nadelige gevolgen hiervan op te lossen? Neem dan gerust contact op met ondergetekende of een van de collega’s. Wij adviseren u graag!

Majorie Molegraaf RB FFP REP

Majorie Molegraaf RB FFP REP

Financieel‑ en estate planner

Als gecertificeerd financieel planner ben ik goed in staat om complexe financiële en fiscale vraagstukken op te lossen. Door het geven van inzicht en overzicht in de persoonlijke financiële huishouding, creëer ik rust, zodat mijn relaties zich kunnen richten op andere zaken.

Graag ontzorg ik mijn relaties op het gebied van persoonlijke financiën en sta ik hen bij aangaande vraagstukken op het gebied van financiële, fiscale- en estate planning.

Bel: 035 - 799 35 81 of mail: mmolegraaf@pyxis.nl